Blockchain, de hype voorbij

28 juni 2019
Blockchain, de hype voorbij

Blockchain. Een van de grootste buzzwords van het afgelopen jaar. Er is veel te doen over deze nieuwe manier van gegevens opslaan. Heeft het wel toekomst? En is het alleen voor Bitcoinhouders of zijn er ook andere toepassingen?

Zie blockchain als een universeel grootboek. Een gedecentraliseerde database waarvan de gegevens op meerdere servers staan. Alle data – met uitzondering van privégegevens – zijn voor iedereen in te zien. Nieuwe informatie toevoegen kan, oude data aanpassen niet. Het tijdstip van de invoering ligt vast; hierdoor is het vrijwel onmogelijk om met de data te frauderen. Blockchain vergroot de betrouwbaarheid en veiligheid van gegevens, terwijl de informatie optimaal toegankelijk is voor de gebruiker.

Blockchain en Bitcoin, ze worden vaak in één adem genoemd. De bedenker van de digitale valuta is namelijk ook de ‘uitvinder’ van blockchain. Handelen in Bitcoins is echter niet de enige mogelijkheid die blockchain biedt. Voor het opslaan van gegevens is de techniek erg effectief. Google Drive en OneDrive maken er bijvoorbeeld gebruik van. Met blockchain sla je eigendomsaktes, afspraken en persoonlijke gegevens veilig op. De meeste blockchains zijn openbaar, maar voor het opslaan van gevoelige informatie zijn besloten varianten mogelijk.

In één adem genoemd

Blockchain biedt tal van mogelijkheden voor verschillende sectoren. De financiële wereld uiteraard, nu cryptovaluta steeds meer in opkomst zijn. Denk ook aan verzekeringspolissen. Of aan verkiezingen. Met blockchain is het tellen van de stemmen minder fraudegevoelig. Daarnaast is blockchain voor de medische sector een interessant alternatief om patiëntendossiers op te slaan.

Er zijn inventieve manieren bedacht om blockchain te gebruiken. Zo kunnen bedrijven alle gegevens over het productieproces opslaan op een chip. Van de beloning van de medewerker tot de distributie naar de winkel. Aangezien de informatie bijna niet te verbergen of manipuleren is weten de leverancier, ondernemer en de klant precies hoe het product ontstaan is. Dit leidt tot meer transparantie, waar steeds meer waarde aan wordt gehecht.

Toekomstmuziek

Vorig jaar was blockchain dé revolutie van de techwereld. Hoewel er al veel pilots lopen voor vernieuwingen met blockchain-technologie, is er nog maar een beperkt aantal concepten in de praktijk gebracht. Grootschalig gebruik is op dit moment nog niet mogelijk. En hoewel er veel behoefte is aan transparantie, is dit niet altijd praktisch. Zo geeft het concurrenten een inkijk in werkprocessen die je als ondernemer misschien liever geheim houdt. Ook verbruikt het veel energie. Het vergt meer servercapaciteit dan een centrale database.

Blockchain bestaat nog maar elf jaar en is recentelijk pas echt doorgebroken bij het grote publiek. De techniek heeft naar verwachting nog even nodig om tot zijn volste recht te komen. Gaat blockchain de toekomst van dataopslag veranderen? Alleen als de markt de uitdaging aangaat.

Anonieme uitvinder

Het is niet bekend wie precies de uitvinder van blockchain en Bitcoin is. In 2008 werd de techniek voor het eerst beschreven in een paper. De naam van de auteur, Satoshi Nakamoto, is een pseudoniem. Eerdere publicaties spreken van een Japanner geboren in 1975, maar hierover bestaat geen zekerheid.

Meer informatie?