Youp Cretier, een oer-Hollandse wijnboer

06 september 2022
Youp Cretier, een oer-Hollandse wijnboer

In het hart van Gelderland, genesteld op de Veluwezoom en met ruim uitzicht over de Achterhoek, ligt de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Ondanks zijn Fransklinkende achternaam is Youp Cretier een oer-Hollandse wijnboer in Dieren. In ons wispelturige klimaat, met vaak extreme weersomstandigheden, maakt Youp smakelijke biologische witte, rode en rosé wijnen. En huisgemaakte likeuren met een eigen Dierens Drupje.

We ontmoeten Youp Cretier midden in zijn wijngaard. Hij heeft echt van zijn hobby zijn beroep gemaakt. En vertelt vol enthousiasme over deze passie. Aanleiding is vooral zijn burn-out in 2001. “Het zogenaamde roer moest om”, vertelt hij. Als geboren Dierenaar kon Youp de oude moestuin van het Hof te Dieren pachten. Terug naar zijn roots, zijn vader was (dorps)dokter en hij heeft Youp in zijn jonge jaren al de beginselen van het wijn maken bijbracht. “Ik herinner me nog goed dat ik als kleine jongen samen met mijn vader de druiven van de ranken afritste.”

Druivensap

Op het terras naast de wijngaard kijk je uit over de druivenranken. “Onder het genot van een glas goede wijn of verse druivensap”, vertelt Youp. “We mogen veel echte Bourgondiërs verwelkomen. Mensen die van mooie, lokale producten houden. Lekkere biologische wijn, een smaakvolle borrelplank en een fles limoncello. Mijn partner Riet en ik zijn echt heel trots op onze biologische wijngaard. We verzorgen hier wijnproeverijen, bedrijfsuitjes en zelfs huwelijksfeesten.”

Klappen van de zweep

Youp Cretier werkte bijna vijftien jaar in de verzekeringswereld. “Als accountmanager kwam ik bij veel kantoren. Ook heb ik als zelfstandige gewerkt binnen de levensverzekeringen en een eigen assurantiekantoor gehad.” Hij kent het klappen van de zweep. Een faillissement van een door hem over te nemen bedrijf kostte Youp zijn gezondheid. Hij ging op zoek naar grond om zijn passie voor wijn verder vorm te geven. “In 2004 ben ik gestart met het aanplanten van twee hectare druiven binnen de oude moestuinmuren. Met als motto: volg je passie, niet later, maar nu.”

Warm contact

Na de overname van Smid Verzekeringen is Youp bij Blaak Verzekeringen terechtgekomen. Hij ervaart het persoonlijke contact en de betrokkenheid als uiterst aangenaam. “Recent is er nog contact geweest over een levensverzekering en heeft Blaak Verzekeringen een mooie oplossing geboden voor het nabestaandenpensioen van mijn partner. Ook bij een brand in de schuur, waar veel rookontwikkeling was, kwam Blaak heel snel te hulp en werd de schade adequaat opgelost.”

Meer informatie?