E-bike voor zakelijk gebruik?

18 augustus 2020
E-bike voor zakelijk gebruik?

De e-bike heeft de laatste jaren een gigantische vlucht genomen en is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Waar deze in het begin voornamelijk gezien werd als een fiets voor ouderen door de trapondersteuning die geboden werd, is de e-bike steeds populairder geworden voor schoolgaande jeugd en woon-werkverkeer. Dit jaar zijn de verkopen van e-bikes zelfs zo toegenomen dat er tekorten ontstonden bij fietsleveranciers. Gouden tijden voor fietshandelaren.

E-bike steeds vaker zakelijk ingezet

De e-bike wordt ook steeds meer zakelijk ingezet. Voor het bezorgen van eten of pakketjes in de steden bijvoorbeeld. Het voordeel voor bedrijven ten opzichte van een bezorgbrommer of bestelbus is dat voor de e-bike tot 25km/u (nog) geen verplichte WA-verzekering nodig is. Deze wordt niet gezien als motorvoertuig en mag, om deze reden, ook bestuurd worden door jongeren onder de 16. Voor bezorging over kleine afstanden zorgt dit ervoor dat de e-bike ook zakelijk heel populair is.

Schade niet verzekerd onder bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Verzekeringen worden doorgaans zo op elkaar afgestemd dat risico’s niet dubbel afgedekt worden. Zo ook bij de Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) en de Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Doordat een motorrijtuigenverzekering een verplichte verzekering is wordt de schade veroorzaakt met of door een motorrijtuig uitgesloten. Daar zit het probleem; voor een e-bike tot 25km/u wordt de WAM niet afgesloten. Indien een bezorger, met een e-bike van het bedrijf, iemand aanfietst waarbij schade ontstaat, zal de AVB van de onderneming geen dekking bieden en kan het dus gebeuren dat het slachtoffer niet bij een verzekeraar voor verhaal terecht kan.

Toch een WA-verzekering afsluiten voor een e-bike

Daarom is het van belang dat u als ondernemer voor uw e-bike(s) voor zakelijk gebruik toch een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Steeds meer verzekeraars bieden deze optie aan. Uw adviseur van Blaak Verzekeringen helpt u graag de mogelijkheden onderzoeken voor een verzekering die aansluit op uw reeds bestaande bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Uiteraard wordt hierbij ook gekeken of een eventuele fietsverzekering met diefstaldekking voor uw bedrijf een optie is. Neem vandaag nog contact op met uw zakelijk adviseur van Blaak Verzekeringen.

Meer informatie?