Een persoonlijke lening of hypotheek?

02 september 2021
Een persoonlijke lening of hypotheek?

Steeds meer mensen kiezen voor een verbouwing of renovatie van hun woning. Maar hoe kan je dit het beste financieren? Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar een (extra) hypotheek is niet de enige financieringsmogelijkheid. Een andere optie is een persoonlijke lening. Maar wat is het verschil tussen beide financieringsvormen en wanneer kies je voor welke optie?

Onderpand

Er zijn meerdere soorten leningen waarvan een hypotheek er een is. Een hypotheek is dus een lening, maar andersom is dat niet altijd zo. Een hypotheek wordt altijd gebruikt in relatie tot een woning, de woning dient namelijk als onderpand. Daarentegen kan je een lening voor verschillende doeleinden afsluiten, zoals een verbouwing, het verduurzamen van je woning of voor een eenmalige grote aankoop zoals een nieuwe auto. Om een lening af te sluiten heb je dus (vaak) geen onderpand nodig.

De rente

Door het onderpand heeft een geldverstrekker bij een hypotheek meer zekerheid, waardoor een hypotheek tegen een lager rentepercentage en voor een hoger bedrag afgesloten kan worden. Door de lagere zekerheid is de rente bij een persoonlijke lening hoger. Bijkomend voordeel van een hypotheek is dat je een deel van de betaalde rente kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Bij een persoonlijke lening is dit niet altijd mogelijk, maar wel als je deze afsluit voor het financieren van je verbouwing.

Flexibiliteit

Een ander verschil tussen een hypotheek en een persoonlijke lening is de flexibiliteit. Zo kun je bij een persoonlijke lening gemakkelijker extra bij lenen, kan je altijd tussentijds boetevrij extra aflossen en heb je zelfs de mogelijkheid om de lening in één keer af te lossen. Bij een hypotheek is dit minder eenvoudig en dien je je voor een langere tijd aan de hypotheekvoorwaarden te houden. Hierdoor mag je (over het algemeen) jaarlijks maar tot een maximum percentage van het hypotheekbedrag boetevrij extra aflossen.

Totale kosten

Tot slot is het praktisch gezien vaak eenvoudiger om een persoonlijke lening af te sluiten. Dit gaat namelijk niet via de notaris, wordt niet opgenomen in het Kadaster en hiervoor is geen taxatie van de woning nodig. De totale kosten van een persoonlijke lening liggen hierdoor lager in vergelijking met een hypotheek ondanks de hogere rente. Daar staat wel tegenover dat het maximumbedrag wat je kunt lenen met een persoonlijke lening lager is dan een hypotheek.

Meer informatie

Beide financieringsvormen hebben dus zowel voor- als nadelen. Wanneer je je woning gaat verbouwen of renoveren is het dus de moeite waard om beide opties te vergelijken. Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van deze keuze, om te bepalen welke optie voor jou het beste is. Meer informatie of een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie?